Blad

Ett blad till ett vindkraftverk innehåller förutom glasfiberkomposit och plast ca 150 kvadratmeter balsaträ, se toppen på bladet nedan, från (ofta) den ecuadorianska regnskogen. Man pratar om att bladen släpper ifrån sig mikroplaster, det finns dock inte några undersökningar på hur mycket. Bladen slits av bl.a. regn och snö. Vindkraftsindustrin anger siffran 0,15 kilo per verk och år. Man kan iaf konstatera att bladen har ett slitage, annars hade inte företag som sysslar med att reparera blad eller tillhandahåller produkter för att förebygga slitage förekommit.

Att det pratas om mikroplaster just när det gäller vindkraft är inte bara för att det är mikroplaster. Det finns väldigt mycket annat som släpper ifrån sig långt mycket större mängder mikroplaster, biltrafiken är ett exempel. Men vid tillverkningen av blad används det epoxi som till 30 procent innehåller något som heter Bisfenol A eller Bisfenol F som är ett hormonstörande medel och det är det som gör att det av en del tas upp som ett potentiellt problem. 

Bladen är svåra att återvinna p.g.a. tillverkningsprocessen. Både Vestas och Siemens Gamesa säger att det redan går eller kommer att gå att återvinna bladen men det sker ingen återvinning idag.

Vattenfall har sedan några år tillbaka förbjudit deponi av blad. Nu långtidförvaras bladen istället tills de kommer att gå att återvinna.

Bladhaverier

“Det är stora maskiner, det går snett ibland”

Hans Carlsson
vice vd Arise 

De senaste veckorna har det skett två bladhaverier. I Åskälen 23 augusti och i Svartnäsparken 9-10 augusti. I Svartnäsparken skedde ett bladhaveri även 15 juli 2021. Verken i de här fallen är Vestas V136. V136 är en vanlig modell som står i bl.a. Sötterfällan, Bäckhammar och Anneberg. Det har tidigare skett bladhaverier på Vestas V136 i OX2:s vindpark mellan Åmot och Lingbo.

SVT Nyheter om Åskälen

Blad i Åskälen

Blad i Svartnäsparken, 2021 bild 1 och 2024 bild 2 och 3.

En kraftig blixt slår ned i det snurrande bladet – och skadar det så svårt att det lossnar. Så ska vindkraftverket i Åmot ha gått sönder tidigare i somras, enligt en teori (film Sötterfällan 2023).

– Det är en av de möjliga rotorsaker vi analyserar, säger Lars Bryngelsson, vd på OX2 TCM.

Slitna blad i Sötterfällan våren 2024

Innan bladen ska transporteras sä har de förstås tillverkats. En stor del av bladen tillverkas i Kina och skeppas med båt därifrån. Blad tillverkas även på andra ställen som Italien, Danmark, Tyskland och USA.

Film som visar hur ett blad tillverkas.

Blixtnedslag i blad

Reparation av blad som träffats av blixt

Installation åskledare 

Inspektion av blad med drönare

Iskast från blad