Blad

Ett blad till ett vindkraftverk innehåller förutom glasfiberkomposit och plast ca 150 kvadratmeter balsaträ, se bild nedan, från (ofta) den ecuadorianska regnskogen. Man pratar om att bladen släpper ifrån sig mikroplaster (se slitaget på bladen på film och bilder), det finns dock inte några undersökningar på hur mycket. Bladen slits av bl.a. regn och snö. Vindkraftsindustrin anger siffran 0,15 kilo per verk och år. Man kan iaf konstatera att bladen har ett slitage, annars hade inte företag som sysslar med att reparera blad eller tillhandahåller produkter för att förebygga slitage förekommit.

Att det pratas om mikroplaster just när det gäller vindkraft är inte bara för att det är mikroplaster. Det finns väldigt mycket annat som släpper ifrån sig långt mycket större mängder mikroplaster, biltrafiken är ett exempel. Men vid tillverkningen av blad används det epoxi som till 30 procent innehåller något som heter Bisfenol A eller Bisfenol F som är ett hormonstörande medel och det är det som gör att det av en del tas upp som ett potentiellt problem. 

Bladen är svåra att återvinna p.g.a. tillverkningsprocessen. Både Vestas och Siemens Gamesa säger att det redan går eller kommer att gå att återvinna bladen men det sker ingen återvinning idag.

Vattenfall har sedan några år tillbaka förbjudit deponi av blad. Så nu långtidförvaras bladen istället tills de kommer att gå att återvinna.

Innan bladen ska transporteras sä har de förstås tillverkats. En stor del av bladen tillverkas i Kina och skeppas med båt därifrån. Blad tillverkas även på andra ställen som Italien, Danmark, Tyskland och USA. Bladen till verken i Sötterfällan tillverkades i Kina.

Film som visar hur ett blad tillverkas.

Blixtnedslag i blad

Inspektion av blad

Installation åskledare 

Installation åskledare 

Inspektion med drönare

Iskast från bladen